Elde edilişlerine göre taşlar
Taşlar elde edilişlerine göre iki farklı gurupta yer alır. Bunlardan ilki doğadan toplanarakherhangi bir işleme tabi tutmadan istenilen boyutta serbest halde bulunan taşlardır. Toplama taşlar olarakta adlandırılır. İkincisi ise büyük kütleler halinde toprak altında ya da toprak üzerinde kırılarak kabaca istenilen boyuta getirilerek elde edilen taşlardır. Bu taşlara ocak taşları da denilir.
A) Toplama taşlar: Zaman içerisinde büyük kütle taşların aşınarak veya parçalanarak meydana gelmesi olayıdır. Genellikle dağ yamaçlarında kır ve dere yataklarında farklı büyüklükte bulunurlar. İnşaat alanında bahçe duvarlarında, koruma yapıları duvarlarında, blokaj, dolgu vb. yerlerde kullanılır.
Bu taşların duvarda işçiliği oldukça zordur ve bu taşlarla yapılan duvarların yük taşıma özelliği çok azdır.
B) Ocak taşları: Toprak altında bulunan veya dağ yamaçlarındaki büyük kütlelerden elde edilen taşlardır. Bu taşlar kabaca işlemden geçerek taşıyıcı duvarlarda, kemerlerde, merdivenlerde, kapı ve pencere sövelerinde dekoratif işlem uygulanarak kullanılabilir. Ayrıca atölyelerde işlenerek farklı amaçlarla da kullanılabilir. Duvar, minare, büro, vitrin, bina giriş kaplaması gibi birçok alanda kullanılır.
Taşlar oluşumuna bağlı olarak peteksel boşluk yani yapısında irili ufaklı çoğul boşluklar bulunabilir. Bu ise taşın kalitesini etkileyebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder