DIŞ DUVAR KAPLAMALARI
Dış duvar, genellikle dış etkiler altındadırlar. Bu dış etkiler, güneş ışını, rüzgar, yağmur ve hava kirliliği yani atmosfer etkileridir. Yapıları dış etkilerden korumak için çeşitli malzemelerle duvarlar kapatılır. Bu kaplama malzemeler; taş, mermer, mozaik, akrilik vb.
Taş Kaplamalar
Taş kaplamalar, homojen yapılı güzel görünüşlü ve dış etkilere dayanıklı olmalıdır. Kaplama olarak kullanılan taşlar, ince ve kaba olarak kalınlıklarına göre ikiye ayrılırlar.
İnce taş kaplamalar, kesilerek ve yontularak kalınlıkları 10-12 cm olarak hazırlanırlar. Bu kaplamalar, duvarla birlikte örtülürler. Kaplama arasında veya arkasında kalan boşluklara çimento şerbeti akıtılarak doldurulur. Kaplama taşı, yandaki kaplamaya ve duvara uygun metallerle bağlanır.
Kaba taş kaplamaların kalınlıkları 15 – 20cm olmalıdır. Bu kaplamalar, duvarla birlikte örtülürler. Kaplama arasında veya arkasında kalan boşluklara çimento harcı ile doldurulur.
Mermer Kaplamalar
Bazı özellik arz eden binaların dış cepheleri 2 – 3cm kalınlığında ki mermerle kaplanır. Mermer boyutları isteğe bağlı olarak değiştirilebilir. Mermer kaplamalar diğer kaplama malzemelerine göre pahalı olabilir. Bundan dolayı bazı binalarda birinci katlara kadar, bazen de zeminden 100 – 150cm yüksekliğe kadar mermer kaplama yapılabilir. Kaplama yapılacak yüzeyin temiz ve tozdan ari olması kaplamanın yapıştırılması açısından çok önemlidir. Mermer kaplama ile duvar arasındaki boşluk, 600 dozlu ince harçla doldurulur. Kaplamalar, birbirlerine ve duvarlara kenet demirleriyle bağlanır.
Genel olarak binaların dış cepheleri, 2-2,5cm kalınlığında istenilen renklerde yapılırlar. Bu kaplamalar mozaik pirinçlerinden yapılır. Mozaik sıvalar, normal kaba sıva üzerine sıva gibi duvara uygulanır sonradan taşçı taraklarıyla taraklanarak güzel bir görünüm elde edilir. Mozaik yapılacak yüzeyler yüksek ısıda pişmiş seramik ve be te be ile de kaplanabilir. Betebe, fabrika imalatı olması nedeniyle ikinci bir işçiliğe gerek yoktur ve boyları da aynıdır. Karton üzerine yapışmış küçük kareler şeklindedir. Genellikle en yaygın kullanılan karelerin ebatları, 10mm, büyük karelerinde boyutların ise 30mm’dir. Yapışma kartonlarının boyutları ise 31,5 cm’lik kare tabaka halinde olurlar. Betebe mozaik kaplama normal mozaik pirinç kaplamaya göre oldukça pahalıdır. Kaba sıva yapıldıktan 2 – 3 gün sonra betebe’nin yapışacağı kalınlıkta üzerine yüksek dozlu çimento harcı ile sıva yapılarak hemen yapıştırılır. Bu kaplamalar, dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdırlar. Sağlam ve güzel görünümden dolayı günümüzde kullanım alanı oldukça genişlemektedir.
Sıva, beton ve tuğla duvar üzerine fırça, rulo ve tabancalarla iki kat olarak yapılır. Suya, rutubete ve ateşe karşı oldukça dayanıklıdır. Değişik renklerde bulunurlar. Akrilik’in uygulanacağı yüzeyin sıcak olmasından bazı beklenmedik olumsuzluklar meydana gelebilir. Bunu önlemek için yüzeyin su ile soğutulmasında yarar vardır. Genellikle yurtdışında patentli firmalar tarafından üretilmektedir.
Mineral sıva olarak bilinen doğal mermer ve granit parçacıkları istenilen boyutta elenerek akrilik polimer bağlayıcı ve ilave katkı malzemeleriyle donatılmış bir sıvadır. Son teknolojik imkanlarla çok harika yüzeyler elde edilmiş çok yaygınlaşmış bir malzemedir.
Mineral sıva özellikle 1990’dan sonra inşaatların dış cephelerinde sıkça görülmektedir. Ülkemizde mineral sıva üreten birçok inşaat malzemesi sektörleri bu alanda önemli adımlar atmış şu anda ihraç ettiği birçok ülke bulunmaktadır.
Ülkemizin birçok yerinde tabi renkleri kolaylıkla sağlayan ocaklarda mermer ve granit taşı bulunmaktadır. Bunlar özel makinelerde istenilen büyüklüklerle kırılarak mineral sıva kumu üretilir.
Bu malzemenin uygulandığı cephelerde soylu diri ve seçkin bir görünüm ile somut bir kalite elde edilmektedir.
Uygulanacak yüzeyler temizlenir ve kurutularak zemin hazır hale getirilir. Eğer yüzeyde kir pas boya kimyasal artıklar kireç vs. gibi malzemeler varsa bunlar tamamıyla temizlenmelidir.
İç ve dış cephelerde kullanılmaktadır. Çok ince yapıya sahip olanlar dekoratif amaçlarla iç cephelerde ve merdiven boylarında kullanılır. Kalın tanecikli olanlar dış cephelerde kullanılmaktadır suya, ısıya karşı dirençleri yüksektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder