Camlar ve Özellikleri
Türkiye yıllık cam üretiminin yaklaşık %90’nı gerçekleştiren, Türkiye Şişe Cam Fab. A.Ş. bünyesindeki 15 üretim firmalarıyla, yüksek üretim teknolojisiyle üretim açısından Avrupa’da 2. dünyada 4.sırada yer almaktadır.
Camın ana maddesi olan SiO2 çok dengeli bir oksit olduğundan çok yüksek sıcaklıklara ve bazı kimyasal işlemlere oldukça dayanıklıdır. Genellikle SiO2’ler amorf yapılıdır. Kaliteli bir camda %80-%96 SiO2(Kuvarslı beyaz kum) bulunur. Ancak piyasada satılan camlar bu oranı %60’ı geçmez.
Camları sabitleştirmek amacıyla cam maddesi içine CaO, MgO, BaO, PbO ve Al2O3 katılır. Camlara renk vermek ve saydamlaştırmak için farklı katkı maddeleri kullanılır. Camı saydamlaştırmak için As2O4, KNO3, NaSO4 kullanılır. Renklendirmek için Cr2O yeşil, mavi için CuO ve sarı renk için FeS bileşenleri kullanılır.
Cam Yapı Malzemeleri
Yapıda kullanılan cam yapı malzemeleri şunlardır:
- Cam tuğla
- Pencere ve kapı camları
- Dış cephe kaplama camları
- Cam tuğla
- Pencere ve kapı camları
- Dış cephe kaplama camları
Dekoratif Cam Tuğlalar
Cam tuğlalar genellikle 190x190x80 mm boyutlarında ve içi boşluklu olarak üretilir. Cam tuğlalar net görüntüyü engelleyerek gizlilik sağlarken ışık geçişine izin veren duvarların yapımında kullanılır.
Çimento harcı ile örülen cam tuğla duvarların ısı işletim katsayısı ortalama 2.8W/m2K’dir. Cam tuğla duvarlar ortalama 38 - 40 dB’lik bir ses yalıtımına sahiptir.
Cam tuğla duvarlar, katmanlı olmaları ve yapımlarında kullanılan yardımcı maddelerin sayesinde kazandığı dirençle saldırılara karşı dayanıklıdır(13,9 N/mm²). Cam tuğla duvarlar gün ışığı dik geldiklerinde desenine bağlı olarak renksiz camlarda ışık geçirgenlik oranı %82, renkli olanlarda ise %66’dır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder