18 Mart 2016 Cuma

Kentsel Dönüşüm Tahliye ve Yıktırma

Yıkım Kararı ve Tahliyesi

Tahliye ve Yıktırma

(1) Riskli yapılan yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır.
 Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda iş yeri bulunanlara geçici konut veya iş yeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.

(2) Uygulamanın gerektirmesi halinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup riskli yapıyı kullanmakta olan kişilere de birinci fıkrada belirtilen hükümler uygulana bilir.
Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının ve enkaz bedeli ödenmesinin usul ve esasları Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca Belirlenir.

(3) Uygulamaya başlamadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilir.
Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı taktirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunulur.
Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği taktirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahalli idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır.

(4) Birinci ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen usullere göre süresinde yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak idare bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır.
Uygulamanın gerektirmesi halinde Bakanlık, yukarıdaki fıkralarda belirtilen tespit, tahliye ve yıktırma iş ve işlemlerini bizzat da yapabilir.

(5) Bakanlık veya idare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirmesinde bulunarak Bakanlığa veya idareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.


18.03.2016


Kaynak : www.gninsaat.com.tr

Etiketler : TahliyeYıktırmaRiskli AlanYıkım Kararı

Evin akıllısı nasıl olur?

evin akıllısı

Evin akıllısı nasıl olur?

     Akıllı Ev sistemi, sürekli olarak evin hangi bölümünde hareket olduğunu takip eder. Bu sayede, kapınıza gelen misafirin görüntüsünden, herhangi bir odadaki görüntüye kadar tüm kameralar yerinizden kalkmadan televizyon aracılığıyla her şeyden haberdar olmanızı sağlar. Sistem, evde kimse olmadığını fark ettiğinde ise görüntüyü televizyona yansıtmak yerine, 10 saniyelik video kaydı tutar ve evinize döndüğünüzde size sesli ve görüntülü mesaj olarak sunar. Teknolojinin en gelişmiş teknikleri kullanılarak özel olarak işlenen gerçek zamanlı görüntüler, GPRS destekli cep telefonunuzdan da görülebilir.
    

Konuşan ev
      Akıllı Ev sayesinde dilerseniz eviniz bilgileri size sesli olarak iletebilmektedir. Bu özellik sayesinde, gerek ev içinde iken, gerekse ev dışında iken telefonunuz vasıtası ile hangi ışıkların açık olduğundan evde kimse olup olmadığına kadar tüm sistem bilgilerine sesli olarak ulaşabilirsiniz.
    
Sıcaklık sensörleri
      Evinizdeki her odanın ve dışarının ısısını sürekli olarak takip edebilirsiniz. Benzer şekilde, bazı odaların daha sıcak tutulması gibi özellikler de Akıllı Ev'de bulunmaktadır.

     
Ev sineması ve müzik sistemleri
      Evinizde bulunan DVD, televizyon, müzik sistemi gibi cihazları, tıpkı uzaktan kumandalarından olduğu gibi Akıllı Ev sisteminden de kontrol edebilirsiniz. Sistemde göreceğiniz uzaktan kumandalar, evinizde kullandıklarınızla birebir eş görünümde tasarlanmıştır.
    
     Akıllı Ev sistemi sayesinde, salonunuzdaki DVD oynatıcıyı kullanarak yatak odanızdaki televizyondan sinema keyfi yaşayabileceksiniz. Artık evinizde her televizyon için ayrı bir DVD oynatıcı, video gibi cihazlara gereksiniminiz olmayacak. Dünyada "tüm ev video ve ses sistemi" olarak isimlendirilen bu gelişmiş teknoloji ile odadan odaya sizi takip eden müzik sisteminden, bir video kaynağını tüm ev televizyonlarından kullanabilmeye kadar birçok fonksiyona sahip olacaksınız.

Otomatik kapı kilidi ve giriş kontrolü
      Akıllı Ev sistemi ile evinizde ikinci bir güvenlik kontrolüne sahip olabilirsiniz. Sistem tarafından kontrol edilebilen dış kapı kilitleri ve "iButton" adı verilen, anahtarlıkta taşınabilen ve bozuk para büyüklüğündeki akıllı çipler ile sadece evinize kimin ne zaman girdiğini takip etmekle kalmayacak, dilerseniz temizlikçinin hangi gün saat kaçta kapınızı açabileceğine kadar tüm ayrıntıları belirleyebileceksiniz.
    
Harekete duyarlı ışıklar
      Evinizdeki herhangi bir odaya girdiğinizde, hareketi algılayan sensörler sayesinde, ışıklar dilerseniz kendiliğinden açılır ve yine aynı şekilde, oda içerisinde hareket sonlandıktan belirli bir süre sonunda kendiliğinden kapanır. Böylelikle, herhangi bir sebeple açık unutulan ışıklar kapatılarak, önemli ölçüde elektrik tasarrufu sağlanmış olur.
    
     Benzer şekilde, gece belirli bir saatten sonra banyonuza girdiğinizde kendiliğinden açılan akıllı ışıklar, sizin uykudan kalkmış olabileceğinizi düşünerek yüzde 40 oranında azaltılarak yakılır ve gözlerinizin kamaşması engellenir. Tüm aydınlatma sisteminizi uzaktan kumandadan, televizyonunuzdan ve hatta cep telefonunuzdan bile kontrol edebilirsiniz.
    
Akıllı perdeler ve panjurlar
      Hava karardığında kendiliğinden perdelerin kapanıp ışıkların açılması; dilerseniz evde hareket olduğunda, dilerseniz siz tatildeyken bile evde biri varmış izlenimi yaratmak için ayarlanabilir. Akşam işten geldiğinizde perdeleriniz sizin için kapanıp, ışıklarınız açılır.
    
     Hava ağardığında ise isterseniz perdeler otomatik olarak açılarak, güne güneş ışığı ile başlamanızı sağlar. En sevdiğiniz parçayı dinleyerek uyanmak, buna eklenebilecek birçok ayrıntıdan sadece birisi. Benzer şekilde panjurlarınızın tam kontrolü de artık çok kolay.
    
Isıtma ve soğutma sistemi kontrolü
      Akıllı Ev ile ısıtma ve soğutma sisteminizin tam kontrolünü dilediğiniz şekilde yapabilir, uzaktan ısıtma bilgilerine erişebilir, belli saatlerde ısıtmayı açmak ya da kapatmak gibi programları çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
    
Sesli ve görüntülü telesekreter
      Akıllı Ev, evinizde size özel bir sekreter görevi üstelenerek alışılagelmiş telesekreter kavramının yeni nesil uygulamasını evinize getirir. Akıllı telefon ve video sistemleri ile size ulaşmak isteyenlerin kayıtları sesli ve görüntülü mesajlar halinde iletilir.
    
     Evde olmadığınızı fark eden hareket algılama sensörleri ve harekete duyarlı kameralar, kapınıza gelen misafirin 10 saniyelik görüntülerini kaydeder ve istenildiğinde elektronik posta veya kısa mesaj olarak cep telefonunuza iletir. Aynı zamanda cevap veremediğiniz telefon aramaları, sizin için sesli mesaj olarak sisteme kaydedilir ve istediğinizde cep telefonunuzdan veya sisteminizden dinlenebilir.
    
Bahçe sulama sistemi kontrolü
      Bahçenizdeki toprağın nem düzeyini takip eden sensörler sayesinde, bahçe sulama sisteminiz, yalnızca gerektiğinde devreye girer. Yağmur yağan bir günde, gereksiz yere sulama sisteminizin çalışmaması, aşırı sıcaklarda ise daha sık devreye girmesi, bir telefonunuzla sulama yapılması gibi özellikler elinizin altında.
    
Su taşkını ve duman sensörleri
      Su taşkını ve duman sensörleri, siz evde yokken bile evinizin emniyetini, herhangi bir acil durum karşısında size veya dilediğiniz kişiye elektronik posta ile ya da cep telefonuna kısa mesaj göndererek sağlar. Dilediğiniz takdirde, istediğiniz telefon numarası otomatik olarak aranır ve bant kaydı ile durum hakkında bilgi verilir.
    
Cam kırılması ve kızılötesi ışın sensörleri
      Evinizin güvenliği, cam kırılması ve kızıl ötesi sensörleri ile bir kat daha artırılırken, uzaklarda olsanız dahi endişe etmenize gerek kalmayacak.
    
Kayan kapıların otomatik kontrolü
      Dilediğiniz zaman uzaktan kumanda ile açılabilen ya da siz yaklaştığınızda kendiliğinden açılan bahçe kapısı, sadece hayatınızı kolaylaştırmakla kalmayacak, evinizde konforu yaşamanızı sağlayacak. Kapı sıkıştığında kendiliğinden açılmak gibi güvenlik fonksiyonları da içeren bu sisteme Akıllı Ev ile sahip olabilirsiniz.
    
Evcil hayvanlar ve çiçekler için otomatik besleme sistemi
      Siz uzakta iken sadık dostlarınızın yemek ve su ihtiyaçları, sizin ayarlayabileceğiniz aralıklar ile giderilebilirken, kullanılan cihazların evcil hayvanlar için tamamen güvenli ve sağlıklı olması sayesinde akıllı evinizden küçük dostlarınızın da faydalanması sağlanır. Dilerseniz akvaryumdaki balığınızın yemini, dilerseniz çiçeklerinizin sulanmasını siz tatildeyken bile ayarlamak artık çok kolay.
    
Diğer fonksiyonlar
      İnternet üzerinden 5 dakikada bir güncellenen, gerçek zamanlı döviz kurları, İMKB verileri, son dakika haberleri gibi bilgileri her an evinizden izleyebilirsiniz. Profil oluşturma özelliği sayesinde evinizdeki herkese özel renk seçimleri, ayarlar ve sesleri kullanarak gönlünüzce bir sisteme sahip olabilirsiniz.
    
Akıllı Ev hakkında
      Akıllı Ev Güvenlik ve Konfor sistemleri, ABD ve Kanada'da teknoloji gelişim, tasarım ve uygulama alanlarında çalışan Türk mühendislerince oluşturulmuş olup, Türkiye'de "Akıllı Ev Teknolojileri" adı altında faaliyetlerini sürdürmektedir. 



18.03.2016

Kaynak : www.gninsaat.com.tr


Etiketler : akıllı evNasıl olurSmart House

Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davası nedir? Nasıl açılır? Nasıl sonuçlanır? Nasıl devam eder?

Kamulaştırma Bedeli

Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davası nedir? Nasıl açılır? Nasıl sonuçlanır? Nasıl devam eder? 

Malik ilgili yazının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde idareye başvurmaz veya pazarlık masasından taraflar anlaşamadan kalkarlarsa idare gayrimenkulün bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili talebiyle dava açmak zorundadır. Aksi halde kamulaştırma süreci tamamlanamaz.
Bu dava adı üzerinde gayrimenkul için ödenmesi gereken kamulaştırma bedelinin tespiti için açılır. Bu tespit ise dava devam ederken yapılacak olan yeni bir bilirkişi raporu ile sağlanabilir. Bu raporu almak mahkeme hakimi için bir zorunluluktur ve resen değerlendirme yapamaz. Yani bu raporda tespit edilen bedel bağlayıcıdır denebilir.
Bilirkişi heyeti mutlaka gayrimenkulde keşif yapmak zorundadır. Bu keşifte gördükleri ile birlikte taşınmazın cinsi, yüzölçümü, imar durumu, malik tarafından kullanılsaydı getireceği geliri, emsallerinin satış bedelini, üzerindeki yapılarla ilgili değer tespitini ve gayrimenkulün değerini etkileyebilecek bütün sair hususları birlikte değerlendirerek raporlarını hazırlarlar.
Bu rapora hem malik hem de davacı idare tarafından tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde itiraz edilebilir ve yeni rapor tanzimi için dosya tekrar bilirkişiye gönderilebilir. Rapor, hakim gözünde kabul edilebilir olduğu taktirde bedelin malike ödenmesine ve gayrimenkulün kamulaştırma nedenine göre tesciline karar verilir.

Bedel nasıl ödenir?

Bedelin peşin ödenmesi kuraldır. Ancak Kamulaştırma Kanunu’nun 3. Maddesinin 2. Fıkrasına göre, Bakanlar Kurulu’nca kabul olunan büyük enerji ve sulama projeleri, iskan projeleri, yeni orman ekim ve yetiştirme projeleri, kıyılarda yapılacak kamulaştırmalar, turizm amaçlı kamulaştırmalar ve sair benzeri büyük masraf gerektiren kamulaştırma işlemlerinde biri peşin olmak üzere altı taksitte ödeme yapılabilir.
İdarenin kamulaştırmadığı ancak fiili kullanım hakkını engellediği gayrimenkuller ile ilgili olarak kullanılabilecek huhuki bir imkan var mı?
İdare bazen kamulaştırma işlemi yapmadan özel mülkiyete tabi malları kamu hizmetine tahsis etmektedir. Bu duruma kamulaştırmasız el atma denilmektedir. İşte bu duru kamulaştırma ile ilgili olarak ortaya çıkan en hassas davalardan birinin konusunu oluşturmaktadır.

Gayrimenkulünüzün kamulaştırılmasını istemiyorsanız ne yapmak gerekir?

Gayrimenkulünüzün kamulaştırılmasını istemediğiniz durumlarda başvurabileceğiniz, idareye karşı açabileceğiniz bazı davalar vardır. Bunlar “Kamulaştırma İşleminin İptali Davası” ve “Maddi Düzeltim Davası” olarak iki başlıkta incelenebilir.
İdarenin yaptığı bütün idari işlemler yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönünden sakat oldukları taktirde iptal edilebilir bir hale dönüşmektedir.
Anayasamızın 125. Maddesi idarenin bütün işlemlerinin yargı yoluna konu olabileceğini yazmaktadır. Bu idari işlem bir kamulaştırma işlemi olduğu taktirde, bu işlemin iptali için idare mahkemesine başvurularak  “Kamulaştırma İşleminin İptali Davası” açılabilir. Bu davanın açılabileceği hak düşürücü sure 30 gün olup, kamulaştırma kararının malike tebliğ edilmesi ile başlar.
Maddi Düzeltim Davası ise, yukarıda bahsettiğimiz kamulaştırma bedelinin tespiti ve tecili davası malike karşı idare tarafından açılınca, Kamulaştırma Kanunu 10. Madde uyarınca mahkeme malike bir tebligat yapar. Bu tebligat gayrimenkul ile ilgili olarak, idare tarafından önceden hazırlanan belgeleri içerir. Bu belgeler ile kamulaştırılacak gayrimenkul arasında farklar varsa, malik asliye hukuk mahkemesinde “maddi düzeltim davası” açarak bu tebligattaki eksikliklerin ve yanlışlıkların düzeltilmesini talep eder. Bu davanın önemi, gayrimenkulün doğru değerinin hesaplanmasına yardımcı olmak noktasında toplanmaktadır. Bu davalar için de 30 günlük hak düşürücü sure mevcuttur.
Bu dava ile esas dava olan tespit ve tescil davası birleştirilerek mahkeme tarafından karar verilmektedir.





18.03.2016




Etiketler : Kamulaştırma bedeliBedel nasıl ödenirKentsel DönüşümKamulaştırmaDava

Kamulaştırma nedir?

Kamulaştırma Hakkında Bilgi

Kamulaştırma nedir?

Kamulaştırma, özel kişiye ait bir gayrimenkulün, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin ihtiyacı nedeniyle yapacağı talep ile, kamu gücünü kullanarak, izlenecek kanuni işlemler sonucu, bedelini nakden ve peşin ödemek koşuluyla, kamu hizmetine özgülenmesi demektir.

Kamulaştırma ile ilgili mevzuat nedir?

Ülkemizde kamulaştırma uygulamaları, dayanağını Anayasa'nın 46. Maddesinden alan 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu uyarınca yapılmaktadır.
Kamulaştırma Kanunu, 4650 sayılı kanun ile, 2001 yılında köklü değişikliklere uğramıştır. Eskiden taşınmazı kamulaştırılan malik kamulaştırma bedelinin arttırılması için dava açarken, artık kamulaştırmayı yapan idare "kamulaştırma  bedelinin tespiti ve tescil davası" isimli davayı malike karşı açıyor ve kamulaştırma işlemi bu dava ile neticeleniyor.

Kamulaştırmayı kimler yapabilir?

Kamulaştırma kamu gücünü kullanmaya sahip kurumlar tarafından yapılır. Ayrıca kamu hizmeti görmek amaçlı olarak, bakanlıklara bağlı olarak faaliyet gösteren kamu kurum ve tüzelkişileri de kamulaştırma yapma hakkına sahiptir.
Belediyelerin kamulaştırma yapması bazı özel durumlara tabidir.

Kamulaştırma yararı kararı nedir? Nasıl alınır?

Kamu kurum ve kuruluşları, yapacakları bütün idari işlemlerinde kamu yararına göre hareket etmelidirler. Bu nedenle, herhangi bir kamu kurumu kamulaştırma işlemi yapmak istediğinde, o gayrimenkulün kamulaştırılmasının kamu yararı taşıdığında dair “kamu yararı kararı” almalı ve bu kararı ilçelerde kaymakam illerde ise valiye onaylatmalıdır.

Kamulaştırma süreci nasıl başlar ve işler?

Kamu gücünü kullanmaya sahip bir kurum tarafından kamulaştırma işlemlerine başlamak için, öncelikle kamu yararı kararı alınmalıdır. Onay mercilerinin bu kamu yararı kararını onaylaması ile kamulaştırma süreci de başlamış olur.
Başlangıç olarak idare, kamulaştırılacak olan gayrimenkul ile ilgili detaylı bir plan yaptırır, sahibini tespit eder, ilgili tapu müdürlüğüne de gayrimenkulün kaydına kamulaştırma şerhi işlemesi için yazı gönderir.
Bu işlemlerin tamamlanmasının akabinde, ilgili idare bir kıymet takdir komisyonu kurar ve gayrimenkulün tahmini değerini belirleyen bir rapor hazırlatır. Bu rapor kesin olmayıp, açılacak olan davalar neticesinde alınacak yeni raporlar ile değişebilecektir.

Satın alma usulü nedir?

Kıymet takdir komisyonu raporunu hazırlayıp, görevini tamamladıktan sonra bu sefer idare tarafından “uzlaşma komisyonu” kurulur ve komisyon gayrimenkulün maliki ile pazarlıkla satın alma işlemi için anlaşmaya çalışır. Malike resmi ve taahhütlü bir yazı gönderilerek pazarlık için davette bulunulur.
Maliğin, yazının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde idareye uzlaşmak için başvuruda bulunması halinde belirlenen tarihte pazarlık görüşmesi yapılır. İdare kıymet takdir komisyonunun raporunda belirlediği kıymete kadar gayrimenkulü bu usul ile satın alabilir.


15.03.2016




Etiketler : KamulaştırmamevzuatKamulaştırma yararıSatın alma usulü

Fikirtepe'de acele kamulaştırmaya ret yanıtı!

Acele Kamulaştırmaya ret

Fikirtepe'de acele kamulaştırmaya ret yanıtı!


İstanbul'un en önemli kentsel dönüşüm bölgelerinden olan Fikirtepe'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir mülk için açtığı davada acele kamulaştırma talebi reddedildi.

 
Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği kararda, acele kamulaştırmanın ancak yurt savunması için Bakanlar Kurulu kararıyla alınacağını ya da özel kanunlarda öngörülen olağanüstü durumlarda uygulanabileceği vurgulandı.
 
Ayrıca bakanlığın, mülk sahiplerinin firmayla anlaşmaya varmadıklarına ilişkin belge sunmadığı da belirtildi. Gerekçede bölgenin riskli alan olduğuna ilişkin zemin etüdünün yapımadığı ve binaların riskli olduğuna ilişkin bilimsel teknik raporların bulunmadığı ifade edildi.
Davayı mülkiyet hakkı kapsamında değerlendiren Danıştay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin mülkiyet hakkına tanıdığı üstünlüğü kısıtladığı ve hem riskli alan kararı, hem de taşınmazlarlar ilgili acele kamulaştırma kararının iptaline hükmetti. Bölgede benzer nedenle davaları süren 8 mülk daha bulunduğu öğrenildi.
 
'Bu kararla uygulamanın yanlışlığı ortaya çıktı'
 
Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş, kararın 'Afet Yasası' kapsamında riskli alan ilan edilen Fikirtepe'deki acele kamulaştırma uygulamaları için önem taşıdığını söyledi. Fikirtepe'de devletin tarafları anlaşmaya zorlamadan acele kamulaştırma davası açtığını buna güvenen firmaların hak sahipleriyle uzlaşmadan kendi sözleşmelerini dayattığını belirten Bektaş, mahkeme kararının, uygulamadaki yanlışlığı gösterdiğini söyledi. Bazı mahalle sakinleri bireysel yapılaşma için dava açacaklarını kaydetti. 
 

 
 
 
18.03.2016




Etiketler : FikirtepeAcele Kamulaştırma Bireysel Yapılaşma

Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu

Kentsel Dönüşüm
Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu” konulu sempozyum, Başkan Kadir Topbaş ve Bakan İdris Güllüce’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Kentsel dönüşümün medeniyet, sosyalleşme ve insan açısından ele alındığı sempozyuma İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ile Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Özdemir ve bazı ilçe belediye başkanları da yer aldı.

Kadir Topbaş: “Mahalle kültürünü koruyan bir yapılaşmaya ihtiyaç var”

Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, kentliliğin sosyal bir evrim, şehirlerin de bir yenileşme merkezi olduğunu belirterek, İstanbul’da oluşturulan sitelerin sosyalleşmeyi azalttığını ve insanlar arasındaki uçurumu arttırdığını söyledi. Yaşam alanlarını birbiriyle ilişkili kılmak ve mahalle duygusunu daha çok yaygınlaştırmak zorunda oluğumuzu ifade eden Kadir Topbaş, “İnsanlar sokağa çıktığında aidiyet duygusu gelişiyor. Yönetimleri sorgulayarak ve yönetimlere katılarak semtinin gelişmesine katkıda bulunuyor” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş


İstanbul’un deprem riski taşıyan bir şehir olduğuna ve sanayileşme sürecindeki yanlışların izlerini taşıdığına dikkat çeken Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Şehrimizde geçmişte maalesef mühendislik hizmetleri almadan sadece barınma ihtiyacını dikkate alan yapılar yapılmış. Bu çarpık yapılaşmayı aşmak için deprem riskini bir şansa dönüştürerek İstanbul’un ranta dönüşmeden yenilenmesini arzu etmekteyiz. Sayın Başbakanımızın ‘TOKİ ve KİPTAŞ kanalıyla kar amacı gütmeyen modern yapılar yapınız’ talimatı var. Ancak maalesef dünyada bir getirim ihtirası var. Paris’te Eyfel Kulesi’nin yakınındaki gökdelenleri görmenizi arzu ederim. İstanbul’daki bu yüksek yapılar konusunda mimar ve mühendisler odası ile sivil toplum kuruluşlarının daha çok fikir beyan etmelerini arzu etmekteyiz.”


İdris Güllüce: “Türkiye genelinde kentsel dönüşüm sürüyor”

Sempozyumda daha sonra söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de Marmara depreminde yaşanan acılara dikkat çekerek, İstanbul’daki riskli yapıların, insanların geleceğinden korkmadığı çağdaş yapılara dönüştürmek için kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bakan Güllüce, 81 ilde tespitleri yaparak binlerce binanın dönüşümüne başladıklarını hatırlatarak, dönüşümün halkla birlikte yapılmasına özen gösterdiklerini dile getirdi. “Olması gerekenle olabilecek olan bazen örtüşmüyor” diyen Güllüce, İstanbul’un imar sorunun Anadolu’daki göç veren şehirlerin imar ve istihdamından başladığını kaydetti.

Bu şehirlerdeki insanların orada doyarak durduramadığınız durumda o insanların karınlarını doyuracak şehirlere aktığını ifade eden Güllüce, “Bu göç o kadar hızlı olmuştur ki belediyelerimiz yetişememiştir. Depremde Yalova Tuzla arasındaki binaları yıkarken çok çarpık yapılaşmalar gördüm. Neden yapıldığını tartışmak yerine çözüm bulmak için çalışıyoruz
. Bina yaparken de topraktan çok yukarı doğru çıkmamak lazımdır. Kentsel dönüşümü sadece mimar ve mühendislere bırakmamak lazımdır. Yoksa insanlar mutsuzluğa ve kendisi için yaşamaya doğru gidiyor. Öte yandan, istihdam ve konut önlemlerini almazsanız göç durdurulamaz. Hiçbir güç göçün hızına yetişemez. Eğer durdurulabilseydi Türk Milleti olarak biz Türkiye’de yaşamazdık. Önlemler alınmazsa yakın gelecekte bütün Afrika Avrupa’ya göç edecek. İnsanları yaşadıkları şehirlerde mutlu etmek zorundasınız” diye konuştu.



18.03.2016


Kaynak : www.gninsaat.com.tr

Etiketler : Kentsel DönüşümSosyal Boyutsempozyum

DÖNÜŞÜM PROJELERİ ÖZEL HESABI GELİR, HARCAMA, KREDİ VE KAYNAK AKTARIMI YÖNETMELİĞİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÖNÜŞÜM PROJELERİ ÖZEL HESABI GELİR, HARCAMA, KREDİ VE KAYNAK AKTARIMI 

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; dönüşüm projeleri özel hesabı gelirlerinin elde edilmesine, tahsili ve takibi ile bu hesaba bütçeden aktarılan tutarların dönüşüm faaliyetleri kapsamında yürütülecek hibe veya borç verme programlarında kullanılmasına, her türlü yapım, mal ve hizmet alımına ilişkin taahhütlere girişilmesine,  giderleştirilmesine, muhasebeleştirilmesine, denetimine ve özel hesabın işleyişine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 7 nci ve 8 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,
b) Brüt inşaat alanı: Bir ailenin oturmasına mahsus, bağımsız bir konut veya apartman dairesinin, müşterek duvarların yarısı ve balkonlar ile ünite içinde kalan bacalar ve aydınlıklar dâhil edilmeksizin, dış duvarları dâhil olmak üzere, bu duvarlar arasında kalan toplam alanı,
c) Genel Müdürlük: Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
ç) Gerçekleştirme görevlisi: Harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütenleri,
d) Güncelleme dönemleri: Her yılın 1 Ocak-30 Haziran ve 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında olmak üzere altı aylık dönemleri,
e) Güncelleme oranı: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) baz alınarak belirlenecek oranı,
f) Güncelleme yöntemi: Kredinin kullanma ve geri ödeme süresince kredi borcunun ve geri ödeme taksitlerinin tespiti amacıyla; güncelleme dönemlerinde, güncelleme oranının uygulanması işlemini,
g) Harcama yetkilisi: Kaynak tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisini,
ğ) İdare: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeleri, bu sınırlar dışında il özel idarelerini, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerini ve Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi hâlinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyelerini,
h) Kanun: 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu,
ı) Kaynak aktarımı: Bakanlık bütçesine dönüşüm gelirleri karşılığı ödenek kaydedilen tutarlardan; İdare, TOKİ ve İller Bankası Anonim Şirketine (Mülga ibare:RG-14/6/2013-28677)  (…) yapılan ödemeleri,
i) Kredi: Bu Yönetmeliğe göre açılacak tespit, yıkım, konut ve işyeri kredilerini,
j) Merkez Muhasebe Birimi: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğünü,
k) Özel hesap: Dönüşüm Projeleri Özel Hesabını,
l) TOKİ: Toplu Konut İdaresi Başkanlığını,
m) Üst yönetici: Bakanlıklarda müsteşarı, diğer kamu idarelerinde en üst yöneticiyi, il özel idarelerinde valiyi ve belediyelerde belediye başkanını,
ifade eder.



18.03.2016


Kaynak : www.gninsaat.com.tr

Etiketler : AmaçKapsamDayanak ve Tanımlar

6306 sayılı kanun ve hak sahiplerince kullanılacak krediler

Karar Sayısı : 2014/5813
          Ekli “6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Başbakan Yardımcılığının 30/12/2013 tarihli ve 20577 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 13/01/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.

6306 SAYILI KANUN KAPSAMINDA HAK SAHİPLERİNCE BANKALARDAN
KULLANILACAK KREDİLERE SAĞLANACAK FAİZ
DESTEĞİNE İLİŞKİN KARAR
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Kararın amacı, 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin esasların belirlenmesidir.
Tanımlar
MADDE 2 – (1) Bu Kararın uygulanmasında;
a) Bakan: Çevre ve Şehircilik Bakanını,
b) Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,
c) Banka: Bakanlık ile protokol imzalaması kaydıyla kredi sağlayacak mevduat ve katılım bankalarını,
ç) Faiz desteği: Bu Karar kapsamında bankalardan sağlanacak kredilere tahakkuk edecek faiz ödemelerinin, bu Kararda yer alan oranlar çerçevesinde dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanacak tutarını,
d) Güçlendirme kredisi: 6306 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında riskli alan ve rezerv yapı alanı dışında olup, bu Kanunun öngördüğü amaçlar bakımından güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapılar için hak sahipleri tarafından kullanılan kredileri,
e) Hak sahibi: 6306 sayılı Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişileri,
f) Hesap: 6306 sayılı Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde 7/5/2012 tarihli ve 28285 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğinin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan bankalar nezdinde oluşturulan dönüşüm projeleri özel hesabını,
g) Kredi: Hak sahiplerince Türk Lirası cinsinden kullanılacak güçlendirme ve yapım kredilerini,
ğ) Yapım kredisi: 6306 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında konutunu ve/veya işyerini kendi imkanları ile yapmak ya da edinmek isteyenlere verilen kredileri,
ifade eder.
Genel esaslar
MADDE 3 – (1) Hesaptan faiz desteği sağlanacak kredilerin belirlenmesinde hesabın gelir durumu, bakiyesi ve hesaba aktarılacak ödenek tutarları ile uyum dikkate alınır.
(2) Bu Kararda geçen faiz ibareleri, katılım bankaları tarafından 6306 sayılı Kanun kapsamında sağlanacak fonlar için kâr payını ifade eder.
(3) Bakanlık; hak sahiplerine, destekten yararlanacak kredilere ilişkin koşullara, başvuruların değerlendirilmesi ve kabulüne dair hususlar ile istenilecek belgelere, temerrüt, tazmin, kanuni takip, tahsilat ve diğer hususlara ilişkin prensip ve uygulamaları bu Karar ve temel bankacılık uygulamaları ile uyumlu olmak kaydıyla belirlemeye yetkilidir.
(4) Hak sahibi, hesaptan ya da bankalardan aynı tür kredilerden aynı anda yararlanamaz.
(5) Bakanlık tarafından hesaptan kullandırılacak kredilere ilişkin hususlar Bakanlık tarafından belirlenir.
Faiz desteği sağlanmasına ilişkin esaslar
MADDE 4 – (1) Bakanlık kendisine başvuran bankalarla protokol imzalar.
(2) Faiz desteğinin bu Kararda yer almayan kullandırmaya ilişkin usul ve esasları, Bakanlık ve bankalar arasında gerçekleştirilecek protokoller ile belirlenir.
(3) Bu Karar kapsamında bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir
(4) Faiz desteği ödemelerine ilişkin denetimler Bakanlık tarafından yapılır. Denetimlerde, banka tarafından yapılan bildirimler nedeniyle bankaya fazla ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde fazla yapılan ödeme 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda belirtilen gecikme zammı ile birlikte tutarın bankaya tebliğini takip eden 10 iş günü içerisinde banka tarafından hesaba nakden ödenir. Denetim sonucunda, banka tarafından yapılan bildirimler nedeniyle bankaya eksik ödeme yapıldığının tespiti halinde ise bu tutar Bakanlıkça hesaptan nakden karşılanır. Bu fıkra kapsamında, Bakanlık tarafından ödeme yapılması durumunda Bakanlıkça ödenecek tutarlara faiz yürütülmez.
(5) Faiz desteği sağlanacak krediler için bankalar tarafından talep edilecek ücret, sigorta ve benzeri giderler hak sahipleri tarafından ödenir.
(6) Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir. Banka, kredi başvurularını protokol hükümleri ve bankanın kredilendirme usul, esas ve mevzuatı çerçevesinde değerlendirir. Bakanlık gerekli gördüğünde otuz gün önce protokol taraflarını bilgilendirmek kaydı ile kredi faiz desteği uygulamasını ilk kez tahsis edilecek krediler açısından durdurmaya yetkilidir.
(7) Kredilere ilişkin takip ve tahsil sorumluluğu tamamen bankaya ait olup söz konusu ödemeler için Bakanlıktan herhangi bir talepte bulunulmaz.
(8) Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.
(9) Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar için, 6306 sayılı Kanun ve bu Karar çerçevesinde güçlendirme kredisi ve yapım kredisi için destek sağlanan hak sahiplerinin, bahse konu desteğin devam edebilmesi için zorunlu deprem sigortası yaptırmaları şarttır.
(10) Bu Karar kapsamındaki faiz desteği, bankalardan 31/12/2014 tarihine kadar sağlanacak krediler için uygulanır.
(11) 16/4/2005 tarihli ve 25788 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğine göre Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler, talepleri halinde ilgili hasat dönemine gore yılda bir defa anapara ve faiz ödemeli olarak bu Kararda yer alan oranlar çerçevesinde faiz desteğinden yararlanabilir.
Faiz desteği ve limit
MADDE 5 – (1) Bu Karar kapsamında sağlanacak faiz desteği aşağıdaki koşul ve limitlere göre uygulanır. Faiz desteği oranı, kredinin sağlandığı tarihteki oran esas alınarak kredinin ömrü boyunca uygulanır ve değiştirilmez.


(2)  Bu Karar uyarınca kullandırılacak faiz destekli kredilerde sağlanan faiz desteği oranı; 05/12/2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında B sınıfı Enerji Verimliliği Belgesine sahip binalar için 50 baz puan; A sınıfı Enerji Verimliliği Belgesine binalar için ise 100 baz puan artırılarak uygulanır.
(3) Faiz desteği sağlanacak kredilerin anapara geri ödemeleri bu maddede belirtilen azami ödemesiz dönemi aşmamak üzere inşaatın tamamlandığı tarihten itibaren başlar.
(4) Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 500.000 TL'yi geçemez.


Raporlama
MADDE 6 – (1) Faiz desteği sağlanan kredilerin miktarı ve koşulları aylık olarak bankalar tarafından takip eden ayın 15'ine kadar Bakanlığa iletilir.
(2) Bakanlık, sağlanacak faiz desteği ile ilgili ve sınırlı olmak kaydıyla bankalardan her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 7 – (1) Bu Karar 31/12/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 – (1) Bu Karar hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.



18.03.2016

Kaynak : www.gninsaat.com.tr


Etiketler : 6306 SAYILI KANUNHAK SAHİPLERİKREDİFAİZ DESTEĞİ

Yapının Tasarımı ve İhtiyaç Programı Yapılması

Yapının Tasarımı

YAPININ TASARIMI

Her türlü yapının inşaatına girişilmeden önce, bazı önemli ön çalışmaların yapılması gerekir.
Bu zorunlu çalışmaları 4 grupta toplayabiliriz.
- İhtiyaç programı yapılması​​
- Uygun arsa ya da arazi alınması veya mevcut arsa veya arazinin uygunluğunun irdelenmesi,
- Yapının projelendirilmesi,
- İnşaat (ihale) dosyasının hazırlanması.

 

İhtiyaç programı yapılması

Konut yapımında, ihtiyaç programı tespiti zor bir iş değildir. 
Konut inşa ettirmek isteyen insan, evvelce yaşadığı ve gördüğü evlerin durumundan esinlenerek hayalindeki yuvasını şekillendirir.
GN İNŞAAT’ a danışarak inşaat maliyetini öğrenir.
Maddi olanakları dikkate alır. 
Oturma odasını, yatak odalarını, banyo ve mutfağının büyüklük ve konforunu tespit ederek ihtiyaç programını belirlemiş olur.
İnşaat işi, bina olsun, alt yapı olsun, büyüdükçe ihtiyaç programı konusu önem kazanır.

Öncelikle
Ne için?
Neyin?
Nasıl?
Kaça?
Yapılacağını doğru hesaplamak gerekir.
Yapı büyüdükçe gereksinimlerle etkenler ve veriler çoğalır. Bunların gerçekçi ve doğru olarak belirlenmesi çok önemlidir.
Bu çalışmalar sırasında, maliyet tahminlerinin de doğru bir şekilde dikkate alınmasına, program yapılırken gereksinim – maliyet dengesinin rasyonel (hesaplı- tutarlı) bir şekilde hesaplanmasına özen gösterilmelidir.
İhtiyaçlar belirlenirken bu konulara hazırlanmış olan standartlardan yararlanmalıdır. Ayrıca pek çok ihtiyacın zamanla değişeceği de unutulmamalıdır.
İnşaat kararını verecek kişi veya kuruluşun; ihtiyaçların belirli bir zaman dilimi içerisinde geçerli olacağını dikkate almaları, ihtiyaç programlarını bu şekilde şekillendirmesi gereklidir.
İhtiyaç programı yapılırken bazı maliyet unsurları önemsenmez. Talepler abartılır. Bazen de tersi olur. Mali olanakların az olması nedeniyle, gereksinimler küçümsenir, kısıtlı tutulur. Her iki halde daha inşaat bitmeden hatalı tutum ortaya çıkar. Ya inşaat bitmeden para biter veya inşaat devam ederken, ihtiyacın karşılanamayacağı anlaşılır. Projeler değiştirilir. İlaveler yapılır. Bu gibi hatalarla ve olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için profesyonel ve deneyimli ekip kadrosuyla GN İNŞAAT her an hizmetinizde.

Sizde GN İNŞAAT Kalitesiyle Kentsel Dönüşümde A+ Teknolojik Yapılara Sahip Olmak İstiyorsanız 444 46 97 Arayın, Size Uygun En Avantajlı Tekliflerimizi Sunalım.



18.03.2016



KAYNAK : www.gninsaat.com.tr

Etiketler : yapitasarimgereksiniminşaatmaliyet