PVC Katkı Maddelerinin Çevresel Etkileri
PVC’nin özelliklerini iyileştirmek için birçok katkı maddesi kullanıldığı bilinmektedir. Bu katkı maddelerinin içinde birçok toksik maddeler vardır.
İlk olarak Toksik Nedir? Sorusunu yanıtlayalım.
Toksik : Zehir, hücrelere ve yaşayan dokulara kimyasal, biyokimyasal ya da radyoaktif nitelikte zararlar veren her türlü maddeye verilen isimdir. Zehrin en tipik özelliği bu zararlı etkisini en küçük dozlarda bile göstermesidir.
En çok toksik olanlar aşağıdaki gibidir.
- Kurşun bileşikleri (sağlamlaştırıcı)
- Kadmiyum bileşikleri (sağlamlaştırıcı)
- Diğer metal bileşikleri (sağlamlaştırıcı)
- Organotin bileşikleri (sağlamlaştırıcı)
- Fatelitler (plastikleştiriciler)
- Florlu parafinler (plastikleştirici genişleticileri)
- Antimon bileşikleri (alev almayı geciktirenler)
Bazı toksitlerin açıklamaları;
a) Kurşun bileşikleri; sağlamlaştırıcı olarak kullanılan kurşun bileşikleri üründen sızarak yakın çevreye yayılabilir. Özellikle çocukların maruz kalma olasılığının yüksek olması ve kurşunun toksik etkisi nedeniyle bu durum endişe vericidir. Bu duruma örnek olarak; 1996 yılında Kanada’da pencerelerde kullanılan PVC gölgeliklerinden güneş ışınlarından dolayı yakın çevreye kurşun yayıldığının anlaşılması üzere Kanada’da PVC ürünlerinin kullanımı yasaklanmıştır. Bunun sebebi ise yayılan kurşun tozlarının altı yaş altındaki çocuklar için çok büyük bir tehlike oluşturmasıdır.
b) Kadmiyum bileşikleri; kadmiyum PVC’nin sağlamlaştırılması ve başka amaçlarla kullanılan toksik bir metaldir ve aynı zamanda PVC’de bir pigmenttir. Pencere profilleri sıcak kadmiyum ile sağlamlaştırılmaktadır.
c) Antimon bileşikleri; antimon tiroksit, alev almayı geciktirici olarak kullanılır. Toksiktir ve aynı zamanda kanserojen etkisinden kuşkulanılmaktadır.
d) Fatelit Plastikleştiriciler; fatelit plastikleştiriciler (fatelit esterler) PVC yumuşatıcısı olarak en geniş kullanıma sahip olan bir bileşik ailesidir.
Çevrede kararlı ve doğada en fazla bulunan insan yapımı kimyasallardır. Aynı zamanda denek hayvanları üzerinde yapılan incelemelerde çeşitli toksik etkileri olduğu gözlenmiştir. Bazı fatelitler hayvanlarda kansere neden olurken, en çok kullanılan fatelit olan DEHP’ nin inşalarda kansere neden olduğu IARC (Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı) tarafından kabul edilmiştir.
Etiketler : PVC katkı maddesi , toksik, Antimon, Fatelitler, Organotin, Kadmiyum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder