AKILLI EV SİSTEMLERİ
Akıllı ev, ev teknolojileri endüstrinin birçok alanında kullanılan kontrol sistemlerinin gündelik hayata uyarlanması; ev otomasyonu da, bu teknolojilerin kişiye özel ihtiyaç ve isteklerine uygulanmasıdır.
Akıllı ev tanımı, bütün bu teknolojiler sayesinde ev sakinlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilen, onların hayatlarını kolaylaştıran ve daha güvenli daha konforlu ve daha tasarruflu bir yaşam sunan evler için kullanılmaktadır.
Akıllı evler, otomatik fonksiyonları ve sistemleri kullanıcı tarafından uzaktan kontrol edilebilen yapılardır.
Akıllı Ev Nedir?
Akıllı ev sistemleri geliştirilirken göz önünde bulundurulan temel unsurlardan biri, bu sistemlerin kişisel akıllı cihazlarla (akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, akıllı saatler vb.) tam uyumlu olarak çalışabilmeleridir.
Akıllı ev otomasyonuna geçilmesinin en büyük nedenlerinden biri de verimliliğini arttırmak ve enerji tasarrufu sağlamaktır.
Normal bir ailenin enerji giderlerinin arttıran ve gereksiz enerji tüketimine neden olan en büyük etkenler;
- Evin kullanılmayan bölgelerinin ısıtılması,
- Gereksiz yere açık bırakılan ışıklar,
- Yüksek seviyede çalışan ısıtma ve soğutma sistemleri
- Açık bırakılan cihazlar,
- Gün ışığından gerektiği kadar yararlanamama vb. durumlardır.
Isıtma sistemlerinin ve elektrik sistemlerinin bu otomasyonla denetlenmesi bir evin;
- Isı enerjisini %10 ile %30 arası tasarrufunu sağlar,
- Gereksiz ışıkların otomatik söndürülmesi,
- Yakılan ışıkların %90 parlaklıkta yakılması,
- Cihazların ucuz tarifeye göre programlanıp otomatik devreye girmesi ile elektrik enerjisi tüketimini %30’a varan oranda azaltılabilir.
Konfor sağlanmasındaki mantık ise, kişiye gereksiz yere zaman kaybettiren işlerin bu otomasyon sayesinde otomatik olarak yerine getirilmesi ve normal koşullarda kullanıcı tarafından gerçekleştirilmeyecek işlemlerin yerine getirilmesidir.
Akıllı evlerin en büyük kolaylığı, ev otomasyon sistemlerinin birçok komutu arka arkaya yerine getirmek suretiyle gerçekleştirdiği “senaryolandırma” seçeneğini sağlamasıdır. Bu sisteme örnek verecek olursak,
- Tüm perdelerin kapatılması,
- Işıkların kısılması,
- Alarmın otomatik devreye girmesi,
- Televizyonun 20 dk. sonra kapatılması,
- Oda sıcaklığının istediğiniz sıcaklıkta otomatik olarak ayarlanması,
- Hareket algılayıcılar sayesinde kapıların otomatik açılıp kapanması vb.
Akıllı evin sağlayacağı bir güvenlik klasik alarm sistemlerine kıyasla en büyük avantajı hırsızlık, yangın veya su baskını gibi olayların gerçekleşmeden önlenebilmesidir. Komşunuzdan çıkan bir yangını sensörler sayesinde size uyarı verilmektedir.
Tatilde iken eve yaklaşan birisi olduğunda senaryolar yardımı ile ışıklar, müzik seti veya TV gibi cihazlar otomatik aktif olarak evin dolu olduğu izlenimini verebilir ve hırsızlık olayını önleyebilir ve sizi sms veya telefon ile arayabilir.
Etiketler : Akıllı ev, Teknolojik yapı, Ev otomasyonu
Kaynak : https://www.gninsaat.com.tr/akilli-ev-sistemleri-akilli-ev-nedir-nasil-calisir