25 Aralık 2015 Cuma

İnşaat Maliyetleri

İnşaat maliyetleri, inşaatın yapımında başından, sonuna kadar yapılan giderlere ve ele alınan kalemlere denir. Bunlar baz alınarak doğru orantılı bir şekilde, inşaatın metrekare fiyatı belirlenir. Genel olarak inşaatlarda iki adet maliyet tutarı vardır. Bunlar; kaba inşaat ve ince iştir. Tabi kaba inşaatın haricinde boya, döşeme, tesisat ve aydınlatma gibi ince işçilikleri de eklediğimiz de, inşaat maliyeti metrekare hesabıyla ortalama bir kalite için artmaktadır. Ayrıca, inşaat sözleşme giderleri, destek ve genel işçilik giderleri, malzeme ve tesisat giderleri ve harcamaları da ele alınmaktadır.

Bir inşaatın maliyet kalemleri kabaca şunlardır; Kaba inşaat (Beton kalıp, demir, tuğla), Çatı üretimi (Çatı konstrüksiyonu ve kaplaması), İç sıva ve kapı – pencere kasaları (Pencere ve kapılar, iç sıva), Elektrik su tesisatı (temiz ve pis su, elektrik), Yer döşeme kaplaması, Dış sıva ve demir işleri (Dış sıva, balkon, merdiven ve diğer işler), Kapı pencere doğrama (Kapılar , pencereler), Boya badana ve ıslak zemin, Isıtma tesisatı, Çevre düzenlemesidir.

İnşaat Kalıp Malzemeleri

İnşaat kalıp malzemeleri, inşaat sürecinde kalıp sistemleri kullanılarak montajı kolay ve sağlam, iş süreci hızlandırmak için tercih edilen inşaat malzemeleridir. Bu malzemelerin düzgün ve yerinde seçimi, zamandan ve iş gücüden ciddi tasarruf sağlar. Malzemelerin doğru seçimi için, Kontrol mimarı veya Mühendisinin de araştırma yapması gereklidir. Malzeme alım öncesinde, miktarlar belirlenmelidir. Miktar belirlenirken keşiflerdeki miktarlardan yararlanılır. Tereddüt halinde metrajlar kontrol edilir veya yeniden yapılır. Malzemelerin özellikle; hafif, yüksek mukavemetli, sürdürülebilir ve çevre dostu, kolay kullanım olmasına dikkat edilmelidir.

İnşaat Kalıp Malzeme seçimi sırasında ayrıca, kullanılacak yapı malzemesinin güvenli olduğu, zarar veren unsurlar içermediği Malzeme Güvenliği Bilgi Formu istenerek kontrol edilmelidir. İnşaat kalıp malzeme çeşitleri kendi içinde bu şekilde sıralanır; Alüminyum, ahşap, çelik, iskele, kontraplak, beton, kompozit, plastik, duvar, çatı kalıp malzemeleri olarak ayrılırlar.