8 Haziran 2015 Pazartesi

Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından Harcamalar

Dönüşüm hizmetlerine ait danışmanlık, yazılım, araştırma, her türlü ve ölçekte harita, etüt, proje, kadastro, kamulaştırma, mikro bölgeleme, risk yönetimi ve sakınım planı çalışmaları, envanter belirleme, arsa ve arazi düzenleme değerleme iş ve işlemleri, her türlü ve ölçekte plan yapımı ve imar uygulaması işleri ve müşavirlik hizmetleri gibi faaliyetlerin gerektiği harcamalar.
Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamına giren uygulamalarda, planlar gereğince, gerekli taşınmazların satın alınması ve kamulaştırılması ile ilgili harcamalar.
Kanun kapsamına giren alanlarda, her türlü konut ve işyerleri, alt-yapı ve üst yapı tesisleri, idare binaları sosyal binalar ve benzeri tesislerin etüt ve projesi, yapımı, bakımı, onarımı ve işletilmesi için yapılan her türlü harcamalar.
Riskli yapıların tespit, tahliye ve yıktırma işlemlerinin gerektiği harcamalar
Kanun kapsamına giren alanlarda, yer alan binaların, yıktırılması, enkazının taşıtılması ve arsanın yeni inşaata hazır hale getirilmesi ile ilgili harcamalar.
Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı aynı hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara yapılacak kira yardımı.
Kanunun 5. Maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yapılabilecek yardımlar ile enkaz bedeli ödemesi.
Bakanlar Kurulu’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkça verilebilecek güçlendirme kredisi.
Hak sahiplerince bakanlardan kullanılacak kredilere verilebilecek faiz desteği.
Kanunun 8. Maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca yapılacak ödemeler.
Kanunun 8. Maddesi dördüncü fıkrası uyarınca çalıştırılacak sözleşmeli personele ilgili mevzuatı uyarınca yapılması öngörülen giderler ile bunların dışında dönüşüm işlerinde çalıştırılmak üzere görevlendirilen Bakanlık personelinin görevlendirmeye ilişkin giderleri.
Dönüşüm hizmetlerinin gerektirdiği her türlü iş makineleri, taşıt, araç-gereç, ekipman ve benzeri taşınırların satın alınması, kiralanması, bakım, onarımı ve işletilmesi ile ilgili her türlü harcamalar.
Dönüşüm hizmetleri için gerekli olan demirbaş ve tüketim malzemeleri ile ilgili harcamalar.
Dönüşüm hizmetlerinin tanıtılmasına yönelik yazılı, görsel basında ve internette yayınlanacak reklam ücretleri ile tanıtım amaçlı her türlü yayın, broşür, afiş, kitapçık vb. doküman bedelleri.
Dönüşüm hesabının idaresi ile ilgili vergi, resim, harç, faiz, ulaştırma ve haberleşme ücretleri gibi her türlü giderler.
Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Gelir, Harcama, Kredi ve Kaynak Aktarımı Yönetmeliği uyarınca kullandırılacak krediler.
Kanun kapsamında yapılaması zaruri olan diğer harcamalar.

Belediye Kanunu Uyarınca Kentsel Dönüşüm

Belediyeler; konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projesi yapabilirler.
Belediyeler tarafından yapılacak kentsel dönüşüm ve gelişim alanının belirlenmesinde genel yetki belediye meclislerindedir. Büyükşehir sınırlarında bu yetki belediye meclisindedir. Belediye meclisleri ilçe belediyelerine ilçe sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projesi yapma yetkisi verebilir.
Belediyeler tarafından yapılacak kentsel dönüşüm ve gelişim projesi yapılacak alan; en az 5 hektar en fazla da 500 hektar olabilir.
  • Belediyer;
  • Konut alanları,
  • Sanayi alanları,
  • Ticaret alanları,
  • Teknoloji alanları,
  • Kamu hizmeti alanları,
  • Rekreasyon alanları,
  • Her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak,
  • Eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek,
  • Kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak, amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir.

Belediye tarafından bir alanın kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilmesi için yukarıda sayılan hususlardan birinin veya bir kaçının gerçekleşmesi ve bu alanın belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması şarttır.
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamındaki işler, kamu idareleriyle ortak hizmet projeleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilir.

3 Haziran 2015 Çarşamba

Yeni Bina İnşaatı

GN İNŞAAT Kentsel dönüşüm projesi ve ön hazırlık sürecine önem göstermektedir. Yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucu uygun bulunan bina/arsalar tüm maliyet GN İNSAAT'a ait olacak şekilde anahtar teslimi teklif sunulmaktadır. Maliyet açısından uygun olmayan projelere ise bina/arsa sahiplerinin pay oranlarına göre katılımlarının istenildiği şekilde  teklif sunmaktadır. 
Projelerin tasarım hesaplarında, ülkemizde yürürlükte olan Türk Standartları ve 2007 Türk Deprem Yönetmeliği'ne göre statik hesapları oluşturulmuş olup deprem açısından güvenli bir yapı sistemi seçilecektir.

Duvar Nedir

Binaların bulunduğu konuma göre, üzerine gelen yükleri bina temeline ileten, binanın bölümlerini birbirinden ayıran ve yapıları dış etkilere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir. Bina duvarları metal, ahşap ve betonarme vb. malzemelerden yapılabilir.

İŞLEVİNE GÖRE DUVAR ÇEŞİTLERİ

  • Taşıyıcı  : Kendisine gelen yükleri temele ileten duvar çeşitidir. 
  • Bölme  : Yapı bölümlerini ayıran duvarlardır.
  • Dış  : Binayı dışarıdan çevreleyen duvarlardır.
  • İç  : Binanın içerisinde kalan duvarlardır.
  • Yangın  : Binayı yangından korumak için temelden çatıya kadar örülen duvarlardır.
  • Yangın Bölme : Yangından korunmak için yapılan, kat seviyesinde biten duvarlardır.
  • Temel : Zemin içinde kalan, subasman seviyesine kadar devam eden duvardır.
  • İstinat : Toprak kayması ya da su aşındırmasını önlemek için yapılan duvarlardır.
  • Sınır : Arsa veya bahçe gibi yerlerin sınırlarını belirlemek için yapılan duvarlardır.
  • Panel : İskelet yapılarda, her katta kiriş veya kolonlar arasına yapılan, yük taşımayan, perde duvarlardır.  
  • Kalkan : Çatıyı muhafaza etmek, teras çatıyı çevrelemek, döşeme ile meyil arasındaki  boşluğu kapatmak için yapılan duvarlardır.
  • Güneşlik Perde : Yapıların dış duvarlarını güneşten korumak için yapılan duvarlardır.
  • Portatif : Yatay inşaa edilen ve sonradan yerine monte edilen duvarlardır.
  • İnce Kaplamalı : Dış yüzü değişik malzeme ile kaplanmış, kaplaması duvara bağlanmış fakat kaplaması yük taşımayan duvarlardır.
  • Kalın Kaplamalı : Dış yüzü değişik malzeme ile kaplanmış, kaplaması duvara bağlanmış fakat kaplaması yük taşıyan duvarlardır.
  • Sandviç Panelli : Ortasında yalıtım malzemesi bulunan duvarlardır.
  • Betonarme Derzli : Dik ve yatay derzlerine demir donanım konulmuş duvarlardır.
  • Parapet : Çatı kenar duvarıdır.
  • Derzli : Örüldükten sonra derzleri çimento harcı ile çekilmiş duvarlardır.
  • Boşluklu : Yüzeyinde kapı ve pencere boşluğu bulunan duvarlardır.
  • Dolu : Yüzeyinde kapı ve pencere boşluğu bulunmayan duvarlardır.
  • Ara Boşluklu : Yalıtım amacı ile arasında boşluk bulunan duvarlardır.

Aplikasyon Uygulanışı

Zemin hakkındaki gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi için inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde belirtilmesi gereklidir. Bu işleme, yani planın zemine tatbik edilmesine aplikasyon denir. Aplikasyon işlemi için röper denilen sabit ve belirli noktalardan faydalanılır. Röper noktaları o yerin kadastro planında belirlenmiştir. Eğer röper noktası bulunmuyorsa çeşitli kontrollü bina, çeşme, yol ve benzeri yerlere göre, varsa varsa röper noktasına göre inşaat sahasının bir kenarı belirlenir. Bu kenara göre diğer köşe ve noktalar bulunur. Bu noktalar kazıklar çakılarak belirlenir. Sonra nivo gibi yatay tablalı taksimatlı ölçme aletleri kullanılarak, sahanın açılı kenarlarının doğrultuları bulunur. Dik açılı kenarların tespitinde aynalı gönyeler kullanılır. Noktaların belirlenmesi çivili kazıklarla yapılır. Tesviye esnasında bu noktaların kaybolması ihtimaline karşı emniyet kazıkları çakılır. Düz arsalarda kolay olan ölçme işlemi, meyilli arsalarda kısa aralıklarla yatay olarak yapılır. Bu iş için latalar, kabarcıklı düzeçler ve şakül kullanılır. 
 
Düzeçle lataların yataylığı, şakül ile lataların başlama noktaları bulunur. Ayrıca mira, şerit metre, jalon ve ip kullanılır.
İnşaat sahası her zaman düz olmayabilir. Projenin zemine uygulanabilmesi için önce zemin düzeltilmelidir. Bu işlemlerden sonra plan ölçülerinin araziye uygulanabilmesi için ip iskelesi metodu kullanılır.

KAYNAK: gn inşaat